Ευρωλίγκα

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ

Η Ευρωλίγκα είναι η πιο σπουδαία διασυλλογική διοργάνωση καλαθοσφαίρισης στην Ευρώπη. Παλαιότερα η ονομασία της ήταν Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και διοργανώτρια αρχή ήταν η FIBA Europe. Το 2000 επήλθε ρήξη ανάμεσα στην ULEB, η οποία εκπροσωπούσε τις περισσότερες μεγάλες ομάδες και την FIBA που εκπροσωπούσε τις εθνικές ομοσπονδίες. Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, την περίοδο 2000-01 διεξήχθησαν δύο διοργανώσεις: μία υπό την αιγίδα της πρώτης (Ευρωλίγκα, νικήτρια η Βίρτους Μπολόνια) και μία υπό την αιγίδα της δεύτερης (Σουπρολίγκα, νικήτρια η Μακάμπι Τελ Αβίβ). Αμφότεροι θεωρούνται ισότιμα πρωταθλητές Ευρώπης για το 2001. Αμέσως μετά η FIBA υπαναχώρησε και κατήργησε τη Σουπρολίγκα. Έτσι, από τη σεζόν 2001-02 κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική αποτελεί αποκλειστικά η Ευρωλίγκα, ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την επανένωση των δύο ομοσπονδιών.

Από τη σεζόν 2010-2011 η διοργάνωση ονομάζεται Turkish Airlines Euroleague για διαφημιστικούς λόγους κατόπιν συμφωνίας της Turkish Airlines με την Ευρωλίγκα. Η συμφωνία έχει διάρκεια 5 χρόνια με τη δυνατότητα επέκτασης της για άλλα 5 χρόνια. Από τη σεζόν 2016-17 άλλαξε ο τρόπος διεξαγωγής της Euroleague, εν μέρει λόγω της διοργάνωσης του Basketball Champions League από τη FIBA Europe. Πλέον οι 16 ομάδες που θα αγωνίζονται στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης δεν θα χωρίζονται σε ομίλους αλλά κάθε ομάδα θα αντιμετωπίζει τις υπόλοιπες 15 δύο φορές (εντός και εκτός έδρας) παίζοντας συνολικά 30 αγώνες. Οι 8 ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία θα προκρίνονται στα play offs της Euroleague, όπου οι αντίπαλοι είναι προκαθορισμένοι (1ος-8ος, 2ος-7ος, 3ος-6ος και 4ος-5ος) και προκρίνονται στο Euroleague Final Four οι ομάδες που θα κερδίσουν τρεις από τους πέντε αγώνες.

ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΗΝ EUROLEGUE

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατακτήσει το κύπελλο της Euroleague 9 φορές. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 7 τίτλους και ακολουθούν η Μακάμπι και ο Παναθηναϊκός με 6 νίκες έκαστη. Σε επίπεδο χωρών η Ιταλία έχει κατακτήσει τις περισσότερες φορές το τρόπαιο (13) και ακολουθούν οι Ισπανικές ομάδες με 12 νίκες και οι Ελληνικές με 9 νίκες συνολικά. Δύο ομάδες μόνο έχουν καταφέρει να κερδίσουν το τρόπαιο της Ευρωλίγκα δύο συνεχόμενες φορές, η Μακάμπι το 2004 και 2005 και ο Ολυμπιακός το 2012  και το 2013  από την εγκαθίδρυση του θεσμού του Final Four και μόνο μία ομάδα η κροατική Split έχει κατορθώσει να κερδίσει το τρόπαιο τρεις συνεχόμενες χρονιές.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ EUROLEAGUE

H NOVA όπως κάθε χρονιά έτσι και την τρέχουσα θα μεταδίδει ζωντανά μέσα από το συνδρομητικό μπουκέτο καναλιών της όλα τα παιχνίδια της Euroleague, με εξαίρεση ένα κάθε αγωνιστική το οποίο και για την τρέχουσα σεζον έχει πάει στη ΕΡΤ, η οποία έχει και το δικαίωμα πρώτης επιλογής και μεταδίδει αγώνα ελληνικής ομάδας. Το Final Four της διοργάνωσης θα μεταδοθεί ταυτόχρονα τόσο από τη Nova όσο και από τη ΕΡΤ.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ LIVE STREAMING

Η Nova θα μεταδίδει έναν αγώνα της Ευρωλίγκα και σε live streaming μέσω του Web TV της, ενώ και το ΕΡΤ WEBTV θα μεταδίδει σε Live streaming τον αγώνα, για τον οποίο έχει τα δικαιώματα (συνήθως ελληνικής ομάδας). Οι αγώνες της Euroleague θα μεταδίδονται σε live streaming και από το Στοίχιμαν, το Sportingbet και το Vistabet.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα για τις live μεταδοσεις αγώνων της Euroleague.

 

 

ΩΡΑ ΟΜΑΔΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ LIVE STREAMS ΚΑΝΑΛΙΑ
Δεν υπάρχουν αγώνες στη συγκεκριμένη ημερομηνία.